• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
       MİDYAT ULUCAMİ AİLE SAĞLIK   MERKEZİ    
Takvim
Üyelik Girişi
Site Haritası
Dr.HÜSEYİN ŞAKI
huseyinsaki73@gmail.com
Aile Hekimi Kimdir?
03/01/2019

AİLE HEKİMİ KİMDİR?

Merhaba sevgili okurlar, bugün sizlere 1.basamak sağlık sistemi yani koruyucu sağlık hizmetleri ile alakalı bilgi vermeye çalışacağım. Özellikle de 1.basamak sağlık hizmeti içinde aile hekimliği sisteminden bahsedeceğim. Aile hekimliği sistemi aile hekimi ve aile sağlık çalışanından oluşan bir birim olup belli sayıda kişinin kayıtlı olduğu, takibi ve tedavisinin yapıldığı bir sistemdir. Aile hekimliği sistemi sağlık ocağı sisteminin yerine gelmiş olup aile hekimliği birimi şeklinde yürütülüyor. Aile hekimi aile sağlık merkezinin tüm sarf malzeme, ilaç, cihaz alımı kalibrasyonunun takibini yapar. Aynı zamanda her türlü fatura(elektrik, telefon, su, internet vb) ödeme ve takibini yapar. Aile hekimi işçi çalıştırır sigorta yatırır bu şekilde istihdama da katkı sağlar. Burada da aile hekimi bir anlamda hem işçi hem işveren hem denetleyen ve hem de denetilendir.

     Aslında bu anlattıklarım aile hekiminin idareci tarafını anlatır, bunun yanında hekimlikte yapar. Bunun yanında doktordur aile hekimi Tanı, tedavi ve koruyucu sağlık hizmeti verir. Yeni doğandan başlayarak 70’ne kadar erkek ve bayan çeşitli tarama hizmetleri vardır. Yeni doğan topuk kan alımı, yeni doğan izlem, göz taraması, işitme taraması, doğuştan kalça displazi taraması, inmemiş testis taraması, otizm taraması, bebek- çocuk-gebe izlemleri, bağışıklama,1.sınıf görme taraması, obezite tarama, rahim ağzı kanser taraması, meme kanser taraması, kolon kanser taraması gibi birçok tarama yapılmaktadır. Aile hekimi birimi köylere gezici sağlık hizmet vermektedir. Aile hekimliği birimi ev ziyaretleri yapmaktadır. Aile hekimliği birimi ayrıca evde sağlık hizmeti de vermektedir.

 Aile hekimliği sağlık hizmetlerini iki kişi(aile hekimi-aile sağlık çalışanı) vermeye çalışmaktadır. Bununla beraber her ay sonu tüm bu hizmetler aile hekimi bilgi sistemi üzerinden gönderilmesine rağmen istatiksel sonuçlar aynı zamanda yerine göre ilçe sağlık müdürlüğü veya toplum sağlık müdürlüğüne ilgili birimlere teslim edilmektedir.

Yukarıda anlatılan aile hekimliği sisteminin en genel bakış açılarından biridir. Bu hizmetleri aile hekimliği birimleri vermeye çalışmakta fakat şurası açıktır ki iş yükü fazlalığı, takip edilen kişi sayısın fazla olması işleri zorlaştırmaktadır. Ayrıca idarecilik kısmı da iş yükünün artırmaktadır.

Çözüm nedir? Çözüm sistemin gerek kurum gerekse meslek kuruluşları temsilcileri nezdinde tartışılıp önerilen çözümleri hızlıca üretmek. Benim birkaç önerim:

  1. Aile hekimi başına düşen kişi sayısının düşmesi(Şuan Türkiye’de ortalama 3000 kişiye 1 aile hekimi düşmektedir)

  2. Aile hekimi biriminde çalışan personel sayısının artırılması

  3. KETEM birimlerinin artırılması

  4. Sarf malzeme, tıbbi cihaz ve ilaç teminin il sağlık müdürlüğü tarafından karşılanması

  5.  Hizmet içi eğitim sayısını artırılmasıve sertifikalı personel sayısını artırılması.

  6. Pozitif performans sisteminin getirilmesi

  7. Tüm sağlık sunucularının ortak veri tabanı ve programı kullanması(Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmış bir program yani bilgi sistemi hem maliyet hem de veri açısından çok yararlı olacaktır.)

Aile hekimliği sistemiyle alakalı önerilerimi ve düşüncelerimi sıralamaya çalıştım. Fikir ve önerilerinizi mail yoluyla ulaştırabilirsiniz.

Esen ve şen kalın….



1471 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Herşeyin Başı Sağlık - 13/10/2018
Sağlık
Herşeyin Başı Sağlık - 13/10/2018
Sağlık
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.037435.1778
Euro36.390736.5365
Hava Durumu
Saat